GeziİlginçKoreListelerÜlke

Kore’de Yaşamak: En Merak Edilen Sorular ve Cevapları

Kore'de Yaşam Maliyetleri - Kore'de Yaşayabilir miyim?

Kore’de yaşamak, çalışmak ve belki de okumak isteyenler için sıkça merak edilen soruları derlediğim yazıya hoş geldiniz. Hepsinin cevaplarını Güney Kore’de bulunan yada Güney Kore’de yaşayan insanların yardımıyla yazdım. Cevapların bazıları kişiden kişiye farklılık gösterse de ortalama yanıtlar olduğunu söylemeliyim. Kore de yaşamak isteyenlerin yada Kore’de çalışmak isteyenlerin belki de Kore’de okumak isteyen sizlerin bu yazıyı mutlaka okuması gerektiğini düşünüyorum.

Kore’ye gidecekler için: Güney Kore’ye gitmeden önce bilinmesi gerekenler neler? gibi onlarca soruya da yanıt bulduk.

Sormak istediğiniz soruları yorum alanına yazarak yazıya eklenmesini sağlayabilirsiniz.


Güney Kore’de Yaşamla İlgili Sorular – Kore de Yaşamak

korede-nasil-yasarim

 1-  Kore’ye Daha Önce Hiç Gitmedim Ancak Kore’de Yaşamak İstiyorum Ne Söyleyebilirsin?

Bu çok büyük bir yanılgıdır. Kore ve Japonya konusunda bazı insanlarımız o kadar yanlış düşünüyorlar ki sonu bazı insanlar için hüsran oluyor. Gerçekten sevip sevmediğiniz konusunda uzun uzadıya düşünmenizi öneriyorum. Koreli insanları mı seviyorsunuz? Kore kültürüne mi aşıksınız? Yoksa sadece şarkıları mı hoşunuza gidiyor? Gidip orada yaşamak çok büyük bir karar, iyi karar vermek gerekiyor.


 2-  Kore’de Yaşamak İstiyorum Ne Yapmalıyım?

Maalesef ki bu soru teknik açıdan çok eksik. Ben yine de kendimce yorumlayayım, ilk olarak ilgi mi duyuyorsun, yoksa gerçekten orada mı yaşamak istiyorsun? Bu sorunun cevabını düşün. Aynı zamanda da Koreliler kucaklarını açıp Türklerin gelmesini beklemiyorlar. Kore’ye gidip orada yaşamak istiyorsanız gerçekten yoğun bir gayret göstermelisiniz. Para biriktirmeli, dil öğrenmelisiniz. Kore’de iş başvurusu yaptığınız zaman sizin tek kriteriniz Kore’yi sevmek olmamalı.


 3-  Güney Kore’de Çalışmak İstiyorum Ne Yapmalıyım?

Öncelikle kendinize bir iş bulmalısınız. Çalışma vizesi alma konusunu daha önce Kore vize alma  yazımda belirtmiştim. Çalışma vizesi alma işleminde öncelik iş bulmanız. Yani siz iş başvurusu yapacaksınız, şirket de size davet mektubu gönderecek. Bunun ardından çalışma vizesi almak için prosedürlere başlayacaksınız.

Peki tek yol bu mu? Tabi ki hayır.

Güney Kore Türkiye’den 90 güne kadar Turist Vizesi istemiyor, biraz para biriktirip Kore’ye gidip iş koşullarını araştırabilirsiniz. Eğer vasfınız yoksa Türk işletmeleriyle görüşmenizi tavsiye ederim çünkü başlarda sizin halinizden en çok onlar anlar.

Bir diğer yol ise öğrenci vizesi alıp öğrenci vizesinin el verdiği şekilde orada iş bulup çalışmak. Kore’de bir dil okuluna yazılıp öğrenci vizesi alıp çalışma hakkınızı çalışarak kullanabilirsiniz. Öğrenci vizenizin bitmesine az kala işletme ile konuşup kendinizi davet ettirebilirsiniz. Bunlar detaylı konular ve ben bu konuları daha önce Kore vize alma yazımda uzun uzun belirttim ona göz atmanızı öneriyorum.


 4-  Kore’de Nasıl İş Bulabilirim?

Bu sorunun cevabını kısmen yukarıda verdim ancak vasıfları olan bir insansanız Güney Kore iş ilanı olan sitelerde biraz vakit harcayarak bulabilirsiniz. Vasıftan kastım herhangi bir bölüm mezunu olmak, bir dil bilmek, daha önce iş tecrübesine sahip olmak… Hiç vasfı olmayan bir insan bu şekilde yapamaz mı yapabilir. Kore’de iş bulma eylemi birazcık da kişinin kendi kabiliyetlerine bakıyor. Kısacası eleman arayan insanlara ulaşıp kendinizi kabul ettireceksiniz.


 5-  Kore’de Yaşamak İçin Hangi Yolları İzleyebilirim?

Öğrenci Vizesi alıp gidebilirsiniz ve orada kalabilirsiniz.

İş bulup çalışma vizesi alabilirsiniz.

Sevdiğiniz veya sevgili olduğunuz birisi varsa onunla evlenip Evlilik Vizesi yoluyla gidebilirsiniz.Kore de Yaşam Zor mu?


 6-  Kore’de Yaşamak için İngilizce Yeterli mi?

Bu sorunun cevabını Kore Vize Alma adlı yazımda vermiştim. Bir ülkeye yaşamak amacıyla gidiyorsanız oranın ana dilini kesinlikle öğrenmelisiniz. En basitinden şöyle düşünün, çevrenizde bir İngiliz yaşasa ancak hiç Türkçe bilmese yaşadığı hayattan zevk alabilir mi? Ama evet yaşayabilir.


 7-  Kore’de Yaşamak için Korece Gerekli mi?

Bunun cevabını az önceki soruda vermiştik. Bu benim şahsi düşüncem ancak kesinlikle gerekli. En nihayetinde bu serüvenin bir kısmında Korece öğrenmek zorundasınız. Korece öğrenmek için hazırladığım rehbere de göz atmanızı öneriyorum. Eğer Korece öğrenmeye meraklı birisiyseniz günlük hayatta en çok kullanılan Korece kelimeler yazıma da göz atıp en temel ve gerekli kelimelere göz atabilirsiniz.


Kore’de Yaşam Maliyetleriyle İlgili Sorular – Kore’de Yaşamak

kore-de-is-bulmak-seul

 1-  Güney Kore’de Asgari Maaş Ne Kadar?

2021 yılı itibariyle gelen zamla birlikte tam tamına “1.822.480 Kore Won’u, 1515,25 Amerikan Dolar’ı, 10 bin 400 Türk Lirası”dır.


 2-  Kore’de Asgari Maaşla Geçinebilir miyim?

Zaten asgari ücretler sizlerin geçinebilmesi için ayarlanıyor. Bizim ülkenin aksine gelişmiş ülkelerde asgari ücret alan kişi sayısı çok az. Evet, adamlar hem daha az çalışıyorlar. Hem asgari ücret üstü maaş alıyorlar. Hem de bunlar yetmezmiş gibi iş yerinde sergiledikleri başarıya doğru oranla terfi alıyorlar.


 3–  Güney Kore Yaşam Pahalı mı?

Güney Kore gelişmiş bir ülke ve gelişmiş ülkeler her zaman pahalıdır. Özellikle Seul da yaşamak isterseniz bu fiyat değerlendirmesi daha da tuzlu olabilir. Kur bu haldeyken TL ile Kore’ye gitmesi hayli zor. Ancak yeterli miktarda parayı toplayıp Kore’ye gittikten sonra orada para kazanacağınızı düşünürsek imkansız değil.


 4-  Kore’ye Gitmek İçin Ne Kadar Para Gerekli?

Her ne kadar kişiden kişiye farklılık gösterse de buna ortalama bi cevap vermek istiyorum. Uçak parasına ek olarak 1.500 Amerikan Doları’nın yeterli olacağını düşünüyorum. Daha az olabilir mi? Evet, kesinlikle olabilir ancak kalacak yeri ve zorunlu ihtiyaçları iyi hesaplamak lazım. Kore gibi gelişmiş ülkelerde kalacak yerlerde depozito ücreti istemek oldukça yaygın. Bu konulara hazırlık yaparsanız çok daha az para ile bile gidebilirsiniz ancak zorlanmayı göze almış olursunuz.


 5-  Kore’de Konaklama Ücretleri ne Kadar?

Bu konuda yaptığım araştırmalar şunu gösterdi ki: Kore’de özellikle Seul’da ev tutmak çok zor çünkü sözleşme yapılırken depozito ücretini hayli tuzlu belirliyorlarmış. Airbnb, yurtlar ve apartlar gibi alternatifleri tercih etmenizi öneriyorum. Depozito ücretini iyi konuşup iyi araştırmak gerekiyor ancak konumuna ve şehrine göre 150 ile 500 dolar arası bi ücret ayırmak gerektiğini düşünüyorum. Seul’da ise bu miktar birazcık daha fazla olabilir.


 6-  Kore’de Zorunlu Masraflar ne Kadar?

Doğalgaz, su, elektrik, internet gibi zorunlu ihtiyaçlar için 100 ila 250 dolar arasında ayırmanızı öneriyorum. En azından bütçenizi yaparken minimum tutarlar olarak bunları belirlemelisiniz.


 7-  Kore’de Yeme İçme Ücretleri ne Kadar?

Günlük olarak ortalama 10-20 dolar arasında gerektiğini duydum ancak bu konuştuğumuz konular çok öznel konular. Kore’ye gitmenin sizdeki yeri ne? Tutumlu bir insan mısınız? Gereksiz harcamalar yapar mısınız? Bütün bunlar önemli etmenler. Yine de size söylediğim sayıları minimum rakamlar olarak algılayabilirsiniz.


 8-  Kore’de Şehir İçi Ulaşım Ücretleri ne Kadar?

Bu konuda tam net bilgi veremeyeceğim ancak aktif bir gününüzde ortalama 2-10 dolar arası ulaşıma para harcayabilirsiniz. En nihayetinde bu bilgi kalacak yerinizle iş/okul arası mesafeye ve gideceğiniz yerlere bağlı. Belki gitmeniz gereken yerlerin uzaklığı 4-5 kilometreyi gezmez ve siz de hiç para harcamazsınız. Ancak siz bütçe oluştururken ulaşımı da ihmal etmeyin.


Güney Kore ve İnsani Değerlerle İlgili Sorular:

korede-sevgili-arkadaslik-iliskileri

 1-  Kore’de İnsanlar Irkçılar mı? – Kore’de Yaşamak

Her ülkede ırkçı insanlar vardır ancak bunun oranı değişkendir. Size şunu söyleyebilirim ki uzak doğudaki Kore, Japonya ve Çin de kağıt üzerinde biraz koyu milliyetçi ülkelerdir, yani öyle insanı ırkına göre yargılamazlar da hani Çinlisi Çinliyi, Japon’u Japon’u tercih eder. Ancak hiçbir şekilde ırkçılığa maruz kalacağınızı düşünmüyorum.


 2-  Kore’de İş Saatleri Uzun mu?

 Dikkatimi çeken şeylerden birisi de Kore, Japonya gibi ülkelerde insanların uzun çalışma saatleridir. Gerçekten uzun süreler çalışabiliyorlar. Gerçi asgari çalışma saatleri 52 saat civarlarına düşürülmüş olsa da insanlar ek mesai gibi uygulamaları kullanarak fazladan çalışıp ek para kazanıyorlar. Bu tarz ülkelerde genellikle yabancı insanlar uzun çalışma saatlerinden dolayı yerel şirketlerden çok yabancı şirketleri tercih ediyor.


Güney Kore’de Yaşamakla İlgili Teknik Sorular – Kore’de Yaşamak

korede-universite

 1-  X Bölümünü Okuyorum Kore’de İş Bulabilir miyim?

Bu konu hakkında teknik bilgim yok denecek kadar az ki yüzlerce meslek var. En popüler meslekleri araştırıp seçim yapıp yazmak istemedim. Bunun cevabını Google da aramanız daha uygun olur.


 2-  Güney Kore’de Üniversite Okumak için Ne Yapmalı?

Teknik konuların cevaplarını verecek bilgiye sahip değilim. Google da doğrudan ihtiyacınız olan bilgiler mevcut. Bölümünü, vasfını birçok bursu vb. şeylerin hepsini bilemiyorum.


 3-  Kore’de Öğrenci Vizesi Alıp Çalışabilir miyim?

Bunun cevabını yukarıda verdik ama evet, öğrenci vizesi aldığın anda aylık belirli saat çalışma hakkına sahip oluyorsun. Bu saatlere harfiyen uymak çok önemli mi? Orasını bilemiyorum.


 4-  Kore de Dil Okuluna Yazılıp Öğrenci Vizesi Alabilir miyim?

Bunun cevabı da yukarıda mevcut. Ancak bana göre yabancı bir ülkeye gidip hem orada çalışmak hem belirli zaman diliminde orada yaşamak için en güzel yöntem bu. Gidip Kore’de dil öğrenip çalışıp gezip gelebilirsiniz. Ancak bu yöntemin tek kötü yanı dil okulu için gerekli olan ücret. Nasıl dil okulu bulacağınızı ve Öğrenci Vizesi hakkındaki ayrıntıları Kore Vize Almak adlı yazımda belirttim.


 5-  Kore’deki Dil Okullarına Nasıl Ulaşabilirim?

Yazıyı daha fazla uzatmamak adına burada belirtmeyeceğim. Detaylar için Kore Vize Almak yazısına göz atabilirsin.


 6-  Güney Kore’de Üniversite Okumayan Biri İş Bulabilir mi?

İş bulma konusunda üniversite, sadece size yardımcı olabilir. Üniversite mezunu olmayan yada öğrenci olmayan birisi de sizinle hemen hemen aynı şanstadır.


Güney Kore’de Yaşamak İsteyenlere Özel Birkaç Soru – Kore’de Yaşamak

korelilerin-inanci-nedir

 1-  Korelilerin Dini İnançları Nedir?

Güney Kore insanlarının %27’sinin Hristiyan olduğunu biliyorum. Din konusunda çok farklılıklarının olduklarını biliyorum. Ancak sorunuz Müslümanlıkla alakalıysa çok ama çok azınlık Müslüman.


 2-  Korelilerin Güzellik Anlayışı Nasıldır?

Güzellik anlayışı da kişiden kişiye göre değişen başlıca değerlerdendir. Kesinlikle, başkası için sevdiğiniz tarzlardan ve hareketlerinden vazgeçmenizi önermiyorum. Sizi siz olduğunuz için güzel bulmayan insanlar, sizleri başka bir kişiye dönüştürmek istemekten de çekinmeyecektirler. O yüzden kendiniz olmaktan taviz vermeyin. Sizi siz olduğunuz için sevecek on binlerce insan var bunu unutmayın.


 3-  Koreliler Nasıl Kızlardan/Erkeklerden Hoşlanırlar?

Kore halkının bizim milletin kızlarından hoşlanacağına inanıyorum, kültür ve ahlaki değerlerimize bağlı kaldığımız sürece çok beğeneceklerine eminim.

ilgini çekebilir >> Kore Dizi Önerileri: En İyi ve Popüler Dizileri – 2023


Kore mi Türkiye mi? – Kore’de Yaşamak

korede-mi-yasamaliyim-turkiyede-mi-yasamaliyim

Hiç kaçak dövüşmeden cevap vereceğim, eğer ben yabancı bir dil öğrenemem. İnançlarıma ve kültürüme aşırı bağlıyım aksi iddaa edilen bir yerde asla yaşamam diyen birisiyseniz o zaman hiç şüphesiz Türkiye sizin için çok daha iyi bir tercih ancak bu durumlara sahip değilseniz bence Kore’de yaşamak çok daha makul bi seçenek,  isterseniz gelin kısaca nedenlerini konuşalım.


 Ekonomi

Türk ekonomisinin oldukça geri kalması ve son zamanlarda da düşüş yaşaması, en ufak şeylerin bile lüks olmasına neden oldu.

Seul oldukça pahalı bir şehir olmasına karşin Seul’de yaşayan bir insan da Seul’e göre maaş almaktadır. Aldıkları maaşlardan her ay kenara tırtıkları birikimlerle 1 2 ayda son model teknolojik cihazlar alabilirler. Biz Türkler ise kenara tırtıklamayı bırakın aldığımız maaşın tamamını versek dahi sıfır model teknolojik cihaz alamıyoruz. Bu yüzden bana Kore’de yaşamak çok daha avantajlı geliyor.


 Hayat

Sevdiğim bir insanın sözü vardır; sen istersen bi hakim ol ve oldukça yüksek maaş al. Merkezi atamalar, trafikler, konserler seni hiç şüphesiz sevmediğin insanlarla bir araya getirecek.

Türk insanı bu dönemlerde oldukça gergin ve tahammülsüz. (Ekonomik baskılar vb. nedeniyle) böyle olunca 30’lu yaşlarda insanların saçı beyazlıyor. Her an acaba kavga çıkar mı düşüncesi sizi huzursuz bir hayata itiyor ancak başta Japonya, Kore gibi ülkelerin insanları kavga yanlısı değiller. Oldukça sakinler, kaliteli bir yaşam sürmektedirler.

Peki, Türk insanı olarak sakin olsak,  kavgacı olmasak, baskıları güzelce aşsak gene de Türkiye’de mutlu olamaz mıyız?

Dediğim gibi arkadaşlar bir insan mutlu olmak istedikten sonra Fuji Dağı’nın tepesinde de mutlu olur ;ancak siz işten eve geldikten sonra  erkek arkadaşım ile el ele tutuşup kapımın önündeki parkta oturayım, o parkta saatlerce kitap okuyayım, çayımı içeyim sonra da evime geçip huzur dolu bir uyku yaşayım derseniz. El ele tutuştuğunuz için insanlar size laf atar. Kitap okumaya başladıktan sonra mangal yakan insanlar sizin huzurunuzu bozar. Bahsetmeye çalıştığım şey tam da bu. Bence Türkiye kötü bir ülke asla değil ancak genele göre yorum yaparsak şu an kaliteli bir yaşam sürmek için zor bir ülke.

Hemen hemen çok büyük bir kısmı fit ve spor yapmaktadır. Bu nedenle kaliteli bir yaşam istiyorsanız tercihinizi Kore’den yana kullanmanızı öneririm.


 Sağlık

Gelelim en büyük yanılgıya: SAĞLIK.

Türkiye’de sağlık sisteminin ücretsiz olması benim gözümde diğer insanlara nazaran bir dezavantaj durumunda. En nihayetinde herhangi bir hastalıktan şüphelendiğinizde randevu alıyorsunuz ve 2 hafta sonraya sıra veriliyor. Doktora selam verip hastalığınızı anlatıyorsunuz ancak size her hastaya stabil yazdığı ilacı yazıp gönderiyor. Bu denklemde suçlular doktorlar mıdır?

Bence, hayır.

Yukarıda  belirttiğim hayat mevzusunun önemi burada ortaya çıkıyor. Siz okuyup dünyanın en zor sınavı TUS’a girip doktor olsanız dahi uzak durmanız insanlarla mecburen yüzgöz olmanız gerektiği için tutup da sağlıklı bir insan olamıyorsunuz. Eee sağlıksız bir insanın, insanların sağlığını tedavi etmesini beklemek sizce de haksızlık olmaz mı?


Kore’de Yaşamak İsteyenlerin En Çok Sorduğu Sorular – 10 Soru

korede-yasamak-gunluk-hayat

  1. Kore’de yaşamak için hangi vize türleri mevcut ve nasıl başvurulur? Kore’de yaşamak için öğrenci, çalışma, turist, aile birleşimi ve yatırım gibi farklı vize türleri mevcuttur. Başvuru süreci ve gereklilikleri vize türüne göre değişir. Vize başvurusu için Kore Büyükelçiliği veya Konsolosluğu’na başvurulmalıdır.
  2. Kore’de yaşamak için ortalama yaşam maliyeti nedir? Kore’de yaşam maliyeti ülkenin hangi bölgesinde yaşanacağına ve yaşam tarzına göre değişir. Genel olarak, ortalama yaşam maliyeti aylık ortalama 1.000-2.000 dolar arasında değişir.
  3. Kore’de konut kiralama nasıl yapılır? Kore’de konut kiralama işlemi genellikle emlak şirketleri aracılığıyla yapılır. Kiralama sürecinde birçok doküman, ödeme ve teminat gereklidir. Kiralama maliyetleri bölgeye, konutun büyüklüğüne ve konumuna göre değişir.
  4. Kore’de sağlık hizmetleri nasıl çalışır? Kore’de sağlık hizmetleri oldukça gelişmiştir. Özel ve devlet hastaneleri mevcuttur ve tüm yurttaşlar sağlık sigortası kapsamındadır. Yabancılar da sağlık sigortası yaptırarak sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler.
  5. Kore’de eğitim sistemi nasıldır? Kore’de eğitim sistemi oldukça rekabetçidir ve başarı odaklıdır. İlkokul, ortaokul, lise ve üniversite düzeyinde eğitim verilir. Devlet okulları, özel okullar ve uluslararası okullar mevcuttur.
  6. Kore’de iş arama süreci nasıl işler? Kore’de iş arama süreci, iş arama platformları, iş ilanları ve iş başvuruları ile yürütülür. Yabancıların çalışabilmesi için çalışma vizesi almaları gerekmektedir. İş arayanlar Kore iş gücü pazarında rekabetçi bir ortamla karşılaşabilirler.
  7. Kore’de ulaşım seçenekleri nelerdir? Kore’de ulaşım seçenekleri oldukça çeşitlidir. Metro, otobüs, taksi, araba ve bisiklet seçenekleri mevcuttur. Ulaşım seçenekleri bölgeye ve ihtiyaca göre değişebilir.
  8. Kore’de yaşam için Kore’de hangi diller konuşulur ve İngilizce yaygın mıdır? Korece ülkenin resmi dili olup, hemen hemen herkes Korece konuşur. İngilizce ise özellikle turistik yerlerde ve turizm sektöründe yaygın olarak kullanılmaktadır.
  9. Kore’de günlük hayat nasıl işler? Kore’de günlük hayat oldukça yoğun geçer. Sabah erken saatlerde işe gidilir, akşam saatlerinde evlerine dönülür. Genellikle hafta sonları arkadaşlarla buluşma, etkinliklere katılma gibi sosyal aktiviteler yapılır.
  10. Kore’de kültür ve gelenekler nelerdir? Kore kültürü, tarihi, müzikleri, dansları, yemekleri ve sanatları ile zengin bir kültürel mirasa sahiptir. Geleneksel Kore kıyafeti hanbok, festivaller, Kore mutfağı, Japon etkisi ve modern popüler kültür, ülkenin kültürünü oluşturan unsurlardan bazılarıdır. Ayrıca, Kore kültüründe aile bağı çok önemlidir ve aile üyeleri arasındaki saygı ve bağlılık oldukça yüksektir.

ilgini çekebilir >> En Çok İzlenen Kore Dizileri! 30+ En Sevilen K-Drama

Güney Kore’de yaşamak isteyen insanlarımız adına topladığım ve cevaplarını araştırıp yazdığım bu soruları umarım beğenmişsinizdir. Aklınıza takılan, eksik ve kusurlu gördüğünüz yerleri yorum alanını kullanarak belirtiniz. Eğer sizin de aklınızda merak ettiğiniz sorular varsa yorum alanında belirterek yazıya eklenmesine yardımcı olabilirsiniz. | SON

İlgili Makaleler

6 Yorum

    1. Evlenmeden vatandaşlık almak mümkün lakin kolay değil. Bunu detaylıca araştırmanızı öneririm çünkü bazı ülkelerde belirli bir süre çalışmanın ya da bir iş kurup vergilerini ödeminin ardından vatandaşlık alabiliyorsunuz. Sizi yanlış yönlendirmek istemem.

  1. Admin birkaç içeriğe yorum yaptım ama inş onaylarsın adsda bir de biz gurbette yaşiyan ama Güney Koreye taşnmak istiyenlere ne önerirsin? Şimdiden teşekkürler

    1. Ekstra verebileceğim bir önerim yok ancak Kore’ye gitmek isteyen Türk gençlerine kıyasla sizler çok daha avantajlısınız çünkü biriktirilmesi gereken 3-4bin dolarlık tutar, Türk gençleri için sizlere nazaran 10 kat daha zor. Onun dışında yapmanız gerekenler aynı.

  2. 18 yaşında olup da Japonya’ya gidip kendine yeni bir hayat kuran birisini tanıyorum. Genelde bu tarz şeylerin 18 yaşında başarılamamasının sebebi yeterince paranın ve cesaretinin olmamasıdır ancak o birey bunlara sahipse dünyanın herhangi bir yerine tek başına gidip çalışabilir. Sonuçta yasal olarak tamamen özgür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu