Kişisel GelişimListeler

Kitap Okuma Alışkanlığı Kazanmak için Onaylanmış 10 Taktik

Kitap okuma alışkanlığınızı arttırabilmek yapabileceğiniz en önemli şeylerin başında gelmektedir. Kitap okumak; yeni evrenlere geçiş kapınızı arttırabileceği gibi, içinde bulunduğunuz dünyada varlığından haberdar olmadığınız kapıları keşfetmenizi ve o kapıların anahtarlarınızı elde etmeyi öğretecektir sizlere. Kitap okuma alışkanlığınızı arttıracak ve okuduğunuz taktirde neler olacağını öğrenmek isterseniz yazımızı sonuna kadar okumalısınız,k oldukça detaylı araştırılmış, mantık çerçevesinde yazılmış bir yazı oldu.


Mantıklı Hedefler Koyun

Sadece kitap okumaya değil, hemen hemen çoğu konuya başlarken biz Türkler çok abartırız. “Bundan sonra varya günde en az 100 sayfa kitap okuyacağım!!” diye başlanan bir cümlenin akibetini elbette hepimiz biliyoruz. Bir gün bile uygulayabilirseniz kendinizi şanslı hissetmelisiniz zira bu bir alışkanlık ve insan beyni her yeni alışkanlığa uyum sağlarken oldukça zorlanır.

Hedef koyarken öncelikle başarabileceğiniz, mantıklı bir hedef koyun. Örneği bir oturuşta 15 sayfa okuyacağım, günde 3 kere okuyacağım. Böylece 45 sayfa okumuş olacaksınız. Her gün 1 kelime bile arttırsanız yıl sonunda oldukça başarı elde etmiş oalcaksınız.

daha-cok-kitap-okumak

Tıpkı yukarıdaki resimde görüldüğü gibi, her gün yaptığınız işin üzerine 1 eklerseniz 1 yılın sonundaki ilerlemeniz 37.7 olacak, bu gerçekten çok güzel değil mi? Kitap okumayaı da böyle düşünmeniz lazım. Her gün düne göre 1 daha fazla iyi olursanız yıl sonunda eski size göre 37 kat daha iyi olacaksınız. Peki bu durumda 10 yıl sonra ne durumda olursunuz? Kendinizi çok fazla kasıp, bir yıl sonunda 37 kat daha iyi olma şansını kaçırmayın.

bknz: Japonların Uzun Yaşam Sırları ve Ikigai – 100 Yaş Bile Az [2021]


Elinizdekini Okumak Zorunda Değilsiniz

her-basladigin-kitabi-okumak-zorunda-degilsin

Bu benim de uzunca zaman boyunca karşılaştığım bir sorundu. Arkadaşlar, şunu unutmayın. Her kitap iyi değildir. Her kitabı da okumak zorunda değilsiniz.

Sürekli sevmediği işe maruz kalan bir insan, o işten en çok soğuyan insandır. Okuduğunuz kitabın edebi değeri iyi olmayabilir, saçma sapan fikirleri olan bir insan tarafından yazılmış olabilir, sizin değer verdiğiniz bir şeyi alaya alıyor olabilir, o tarzdaki kitapları sevmiyor olabilirsiniz. Bu ve bunun gibi örnekler çoğaltılabilir, siz her ne olursa olsun sevmediğiniz kitabı okumaya devam etmeyin, hemen bırakıp yeni kitaba geçin.


Daha Fazla Okumak için Kendinizi Daha Fazla Tanımalısın

daha-cok-kitap-okumak-icin-kendini-tanimalisin

Bir insan düşünün ki ne istediğini çok iyi bilen, bu insan seveceği türdeki kitaplara yönelip kitap okuma alışkanlığını pekiştirip çok daha iyi bir okuyan olabilir. Bir insan elbette her türden kitabı okuması gerekir ancak hangi türleri sevip hangi türleri sevmediğiniz konusunda yeterince bilginiz olursa kitap okuma alışkanlığınızı pekiştirip bolca kitap okuyabilirsiniz.


Boş Zamanınızda Değil, Okumak için Ayırdığınız Zamanda Okuyun

Kitap okumak önemli bir iştir, kitabı oyundan kalan vakitlerinizde, internetiniz gittiğinde, yatmadan önce yada hiç farketmez önemli olmadığını düşündüğünüz bir zamanda okursanız elinizdeki kitabı da psikolojik olarak ilk fırsatta alıp atarsanız çünkü beyniniz kitabın önemli bir şey olmadığını düşünecek ve ilk fırsatta yerine çok daha önemli olduğunu düşündüğünüz bir şey ile dolduracaktır.


Rastgele Bir Ortamda Değil, Özen Gösterin

kitap-okumak-icin-ideal-mekan

Hemen elinize bir kitap alıp yatağa şöylece uzanıp okumaya başlamayın! Kitabı tıpkı yukarıda da belirttiğim gibi önemsiz bir aktiviteymiş gibi okursanız ilk fırsatta da okumayı bırakırsınız. Öncelikle, uzanmak gibi fiziksel hâller kitap okumaya engel değil ancak öncelikle bulunduğunuz mekanın sessizliğini sağlayın, perdeleri açın, havasız ise havalandırın sonra derin bir nefes alıp elinize kitabınızı alıp istediğiniz şekilde oturun. Böylece kitap okumaya ekstra bir saygı duyduğunuzu bedeniniz ve bedeniniz farkedecek. Kitap okumanın gereksiz değil önemli bir aktivite olduğunu bileceği için ise daha az rahatsız olacak.

Ha şunu da belirteyim. O telefonlarınızı sessize almayı unutmayın..


Yarışmayın – Kitap Okuma Alışkanlığı

Arkadaşlarınız x infulencerinin yazdığı kitabı okuyor olabilir, bir günde 17 kitap okuyor olabilir, ne siz büyük bir yarışın içersindesiniz ne de kaybettiğiniz zaman bir kaybınız oluyor. Kitabı istediğiniz için okuyun ve aşağıdaki “Okuduğunuzda Ne/Neler Olacağını Bilin” kısmını mutlaka okuyun.


Kendinizi Topun Ağzına Koymayın

kac-kitap-okumaliyim

Sabah, henüz gün doğmadan bir elinize bir fincan kahve diğer elinize ise aldığınız ve saatlerce okuduğunuz o kitabı hemen gidip en yakın arkadaşınıza dahi anlatmayın. İnsanlarımız psikolojik olarak yarışmaya yatkındır. Siz o kitabı kendiniz için okudunuz oysa çevrenizdeki insanlar siz kendinizi kötü hissedin diye her şeyi yapacaktır. Ben daha fazla okudum, ben o yazarı asla okumam, ben onu okumuştum… Gibi gibi egoist insan yorumlarına tutulup boş yere kitap okumaktan uzaklaşabilirsiniz. Kısacası Rasyonel hedeflerinizi paylaşmayın.


Ne için Okuduğunuzu Bilin – Kitap Okuma Alışkanlığı

kitap-okumanin-getirileri

Okumak insanın dilini geliştirir, okumak insanın kelime telaffuz gücünü arttırır, muhakeme yeteneğinizi güçlendirir ki bence en önemli değerlerden birisi budur zira bugünlerde insanlarımızın çok büyük kısmı kararsızlık sorunu yaşıyor. Ülkemizde yer alan zor maddi şartlar ve zor hayat koşulları insanların bazı şeyleri yapmakta zorlandığı, zorlandığı için ise seçim yapmanın çok önemli olduğu, bu nedenle seçim yaparken çok zorlandığı gözükmektedir. En basidinden bir hisse senedine yatırım yapmak, iki çeşit mont arasından birisini seçmek… Muhakeme yeteneği artmış bir insan ise bu konularda direkt karar alıp sonrasında pişmanlık yaşamaz.

Dünyanın en zengin 3. insanı, yatırımcı Warren Buffett ne demiş?

Warren Buffett’e “peki bu kadar çok bilgiyi nasıl işleyebiliyorsunuz?” diye sorduklarında “bu kadar çok okuduktan sonra kafamda filtreler oluşmaya başlıyor” diye cevap veriyor. “Birisi benimle bir yatırım fırsatı için görüştüğünde ya da bir şeyi okumaya başladığımda bu filtreler sayesinde 2-3 dakika içerisinde karar verebiliyorum.” demiş.


Okuduğunuzda Ne/Neler Olacağını Bilin

kitap-okumak-gelistirir

Tıpkı yazımızın en başında bahsettiğimiz gibi, yıllarca kesintisiz kitap okumuş ve tıpkı bahsettiğimiz gibi her gün okuduğu sayfa sayısını %1 arttıran bir insan, yıllar sonra çok farklı boyutta bir insana dönüşecektir. Gerek okuma hızı gerekse okuduğunu anlama yada en basidinden kullandığı Türkçe çok büyük fark yaratacaktır.

  • Okuduğunuz romanlar sizleri besleyip hayal gücünüzü geliştirecek, makaleler sizleri geliştirecek, kişisel gelişim kitapları sizlerin farklı bir noktaya gelmesine neden olacak.
  • Çevrenizdeki insanların anlamakta zorlandığı, yüksek düşünme becerisi gerektiren şeyleri rahatlıkla anlayabileceksiniz. En basidinden YKS/KPSS gibi devletin düzenlemiş olduğu sınavlardan tutun da iş görüşmesine gittiğiniz bir mülakatta dahi sizden çok daha fazla çalışan insanlara göre daha başarılı olacaksınız çünkü düşünme ve anlık karar verme yeteneğiniz üst seviyelere çıkacaktır.
  • Çok okuyan insan, ister istemez araştırma yeteneği kazanır ve wikipedia gibi evrensel kütüphaneleri sıkça kullanmaya başlarsınız.
  • Örnekleri arttıralım, okumaya ekstra olarak basit yabancı dilde yazılmış bir kitap okumaya başladığınızı düşünürsek ve her seferinde 1 kademe arttırarak okuma yaptığınızda yabancı bir dil öğrenirsiniz. Zira sizlere dili en iyi şekilde öğretecek şeylerden birisi dinlemek, diğeri okuma yapmaktır.

ayrıca bknz: Para Biriktirme – İlkel Yöntemlerle Harika Para Katlama Sanatı


Bol Bol Okuyun – Kitap Okuma Alışkanlığı

Günümüze kadar kitap okumanın yüzlerce faydasının yazıldığını görmüşsünüzdür ancak hiçbir zararının yazıldığını görmemişsinizdir. Dünanın en zengin insanı Jeff Bezos, dünyanın en zengin ikinci insanı Bill Gates ve dünyanın en zengin insanı ünlü yatırımcı Warren Buffett’in çok fazla kitap okuduğunu bilmenizi isterim. Bu insanların röportajlarını, bloglarını ve açıklamalarını takip ederseniz çocukluklarından beri çok fazla kitap okuduklarını, yaşları ilerledikçe daha fazla okuduklarını göreceksiniz. Zengin olmalarının tek sebebinin çok okumak olmadığı ortada olsa da, zengin olmak için gerekli yeteneklerinin çok büyük kısmını okmakla elde ettiklerini söylemeliyim.

SON

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu