GeziÜlke

Hangi Ülkeye Taşınmalıyım: Yaşam Kalitesi EN İYİ Ülkeler 2022

Hangi ülkeye taşınmalıyım? diye kendinize sık sık soruyorsanız, bilin ki doğru yoldasınız. Her şey bir düşünceyle başlar, yeter ki devamı gelsin.

Yabancı Bir Ülkeye Göçerken Hangi Kriterlere Dikkat Etmeliyim?


Trafik – Hangi Ülkeye Taşınmalıyım?

hangi-ulkeye-tasinmaliyim-trafik

 #  Gideceğimiz bir ülkede trafik olmamalı mı? Başta tüm büyük şehirlerde trafik olmaz mı? diye sorduğunuzu duyar gibiyim ancak bizim ülkede bazı kelimelerin anlamı zaman içersinde değerini kaybetmiş durumda. Trafik büyük şehirlerde değil küçük şehirlerde bile olabilir, önemli olan şehir planlamasıdır. Şimdi Tokyo’da yaşayan bir insan hiç mi trafik beklemez?

 #  Elbette ki bekler ancak buradaki beklemek kelimesini iyice öğrenmek lazım. İstanbul gibi şehirlerde trafik insanlarımızın bir günün en az 10’da 1’ini çalmaktadır. Bu da demek oluyor ki bir yılın 21 gününü trafik çalıyor. Evet, giden zaman geri gelmiyor ancak içinde bulunduğumuz değerli zamanı trafik gibi bir canavara yedirmesi oldukça kolay…

 #  Peki taşınacağımız ülkenin trafik durumunu nasıl incelemeliyiz? Öncelikle toplu taşıma ve toplu taşımanın gelişmişliğini, dakikliğini incelemenizi öneriyorum çünkü genellikle bizden farklı olarak büyük ülkelerin büyük şehirlerinde toplu taşıma oldukça güzel işliyor. Google Maps gibi dünyanın her yerinde kabul görmüş haritacılık uygulaması bunu diğer ülkelerde oldukça doğru bi şekilde göstermekte. Eğer Amerika’nın Los Angelos eyaletine taşınmaya karar verdiyseniz, iş çıkışlarınızda ya da olası iş çıkış saatleri esnasında ailenizle güzel bir parka gitmek için harcamanız gereken zamanı hesaplatmalısınız.

 #  Bunlar basit şeyler gibi gözükebilir ancak Ülkelere Göre Yaşam Kalitesi gibi evrensel listeler bu gibi küçük ancak hayat kalitenizi arttıracak şeyler göz önünde bulundurularak hesaplanıyor.


Ekonomi – Hangi Ülkeye Taşınmalıyım?

hangi-ulkeye-tasinmaliyim-ekonomi

 #  Geldik ülkemizin bir diğer kanayan yarası ekonomiye, ekonomi hakkında oldukça basmakalıp sözler duyup yanlış bilgiler edinmiş olabilirsiniz. Bu düşünce yapıları sizleri yanıltıp hüsrana uğratmasın diye gelin birlikte inceleyelim. Hangi Ülkeye Taşınmalıyım?..

Bir ülkenin ekonomik yapısı düşünülürken yapılan hatalar

 #  Bizim ülkede tablet almak için asgari ücretli bir çalışan 2 ay çalışırken ABD’de bir insan 10 gün çalışıyor… Şimdi başta bazı şeyleri açıklarken bu şekilde bir cümle yapısı kurmak oldukça doğru olsa da genel olarak sizi yanıltır çünkü en nihayetinde ABD’ye göçen bir insan maaşını bozdurup bozdurup tablet almayacak.

 #  Bu konular hakkında oldukça güzel siteler oldukça güzel araştırmalar var sizlerden önerim içersinde bulunduğunuz durumu ABD’ye uyarlayıp hesaplamalar yapmanız. Yanlış anlamayın benim burada anlatmak istediğim şey ABD’nin ekonomisinin çok çok iyi olmadığı değildir ki keza öyle bir şey yazarsam parmaklarımı arılar sokar çünkü dünyanın en iyi ekonomisine sahip ülkesinden bahsediyoruz. İşten çıkıp eve geldiğinizde, eşinizle markete gittiğinizde temel ihtiyaçlarınıza kaç dolar harcıyorsunuz? Ev faturanız ve vergi kesintileriniz ne kadar? Toplu taşıma ya da ulaşıma harcadığınız rakamlar neler? bütün bunları hesapladığınızda paranız bitiyor mu?

 #  Türkiye’de malesef bunların tamamını yapamadan paranız bitiyor. Evet, insanlar temel ihtiyaçlarını karşılayamıyorlar ancak ABD gibi ülkelerde rahatlıkla bu ihtiyaçlarınızı karşılayıp ay sonu arta kalan paranızla eşinizi çocuğunuzu alıp diğer eyaletleri gezmeye gidebiliyor hatta teknolojiye yatırım yapabiliyorsunuz.

 #  Bütün bunlar gerçekleşirken asla çapraz kur hesabı yapmayın, ABD’de çalışan bir insan 2.000 dolar kazanıp yemeğe aylık 250 dolar gibi bi bütçe ayırıyorsa bu denklemdeki hiçbir şeyi TL’ye çevirmeyin ki sizleri hata yapmaya sürüklemesin. TL ve Dolar arasındaki kur hesabını turist olarak giden insanlar ya da Türkiye’den ABD’ye göç esnasında ilk başta yapınız ziraa ABD gibi bir ülkede pinti bir insana dönüşüverirsiniz. Her şey gözünüze devasa pahalılıkta gelir.


Sağlık – Hangi Ülkeye Taşınmalıyım?

hangi-ulkeye-tasinmaliyim-saglik

 #  Benim gözümde Türkiye’nin kanayan yarası ancak yaşlı amcaların gözünde cennetten bir çiçek olan sağlık sektörümüz. Arkadaşlar bir kere geçmişte sağlık sektörünün kötü ve paralı olması şimdi ücretsiz olması sizlerin gözünde sağlık sektörümüz çok iyi be, Amerika’da bile paralı gibi bir düşünce yapısına itmesin. Sizlere soruyorum hiç devlet hastanesinde uzunca vakit öldürdünüz mü? Heryerinden hastalık fışkıran teyzelerimiz, amcalarımız. Diyabet, migren, kalp, böbrek, tansiyon, hiper tansiyon… Herkes hasta ancak şifası yok.

 #  Sağlık sektörünü ücretsiz yapıcaz derken insanları sürekli yarım tedaviye iten bir sağlık sektörümüz var. Hani derler ya ABD’de bi ambulans çağrıyorsun 10.000 dolar masraf çıkıyor insanlar hastalıktan ölüyor falan filan.. Arkadaşlar sağlık sigortanız varsa kralsınız yoksa işiniz Allah’a emanet ancak bizim ülkede olası bir göz rahatsızlığınız varsa kaç hafta sonraya sıra veriliyor gidiyorsunuz hastane ağzına kadar dolmuş durumda işinizi halletmeniz akşamı buluyor ve elde olan tek şey tam anlamıyla çözülememiş bir hastalık.

 #  Bu satırları okurken beni Türk sağlık düşmanı bir birey ilan etmemenizi rica ediyorum, keza ben Türkiye’den ayrılmayı kafaya koymuş ve hangi ülkeye taşınmak istediğini bulmaya çalışan bir insana yönelik yazıyorum bu satırları, belki de yazımın sonuna geldiğinizde Türkiye’deki yaşamınızı değerli kılacak bazı veriler elde edecek ve Türkiye’de kalacaksınız. O yüzden önyargılı olmayalım.


İş Güvenliği – Hangi Ülkeye Taşınmalıyım?

hangi-ulkeye-tasinmaliyim-guvenligi

 #  Yasalar önünde siz çalışanların hakkı devlet tarafından korunmaktadır. Bu kurallar sizleri oldukça güvenilir bir çalışma ortamına itmektedir. Mesai saatleriniz ve ücretleriniz bellidir, işveren size haksızlık yapamaz. Ek mesaiye kaldığınız zaman ücret tarifesinde artış yapmak zorundadır. Tatil sizin hakkınızdır, tatil günlerinde işe gelmeniz için zorlanamazsınız ancak baktığımız zaman bunlardan hangileri uygulanıyor, yani kısaca haklarımız korunuyor mu?

 #  Başta ABD, Japonya gibi ülkelerin katı bir şekilde uyguladığı kural, bilinen 8 saatlik günlük asgari çalışma saatlerini aştığınız anda mesaileriniz x1.5 maaş ile değerlendirilmeye başlanır. Örneğin saatlik kazancınız 10$ ise 8. saatten sonra saatlik ücretiniz 15$ olarak yatırılmaya başlanır. Bu kuralın ülkemizde de olduğunu biliyorum ancak şunca yıllık ömrümde uygulandığını dahi görmedim. Ancak ABD gibi ülkelere giden öğrencilerimizin özgüvenli bir şekilde bu kurallardan rahatlıkla faydalandığını görüyorum. Özgüvenli bir şekilde dedin de o nedemek?

 #  Hani vardır ya, patronun karşısında el pençe durursun, sesinin tonu titrer, ben geçen sefer ekstra mesaiye kaldım diyebilmek için. Büyük ülkelerde bu patron kompleksinin olmadığını birinci elden gördüm, kullanamadığınız bir hakkınızı patronunuza söylersiniz ve o da size bu rahatsızlıktan dolayı özür dilerim, düzelteceğim şeklinde kibarca bir uyarıda bulunur çünkü siz o kişinin belirli saatleri içersinde çalışanısınız. KÖLESİ DEĞİL.


Sosyal Hayat – Hangi Ülkeye Taşınmalıyım?

hangi-ulkeye-tasinmaliyim-hayat

 #  Aşağıdaki videoda özellikle başlamasını istediğim kısımdan itibaren 3 4 dakikalık kısmını izlerseniz göreceksiniz ki büyük ülkeler insanlara çok özel davranmaktadır. Bizim ülkemizin başta en büyük problemi, çalışan bir insan çalıştığı günü tamamıyla çöpe atmaktadır. Bir insan işten geldiği andan itibaren dışarıya çok fazla çıkamaz çünkü vakti yoktur. Çıksa dahi çok para harcayamaz yoksa ay sonunu getiremeyecektir.

 #  Sizden ricam ülke seçiminde bence en çok dikkat etmeniz gereken durum budur. Zaten kendileri sağlık, ekonomi, iş güvenliği gibi durumların tamamıyla bağlantılıdır. Zaten birazdan aşağıda sizlere önereceğim 10’a yakın ülkeyi de bu durumları göz önünde bulundurarak sıraladım.

 #  Arkadaşlar biliyorum zor şartlarda yaşıyoruz ancak dünyanın öbür yanındaki ülkelerde meclisler konuşmaya değer konu bulamadığı için açılmıyor. Bizim ülkemizde ise mülteci sorunu, ekonomik kriz, emeklilikte yaşa takılanlar, sağlık, eğitim, hak hukuk derken kapanamayacak bir hale döndü…

 #  Yukarıdaki videoyu izlediyseniz Japonya Hakkında Bilgi: Birbirinden İlginç Bilgi 30+ yazımı da okumanızı öneriyorum, orada da belirttiğim gibi Japonya milli hasılat bazında dünyanın en zengin 2. ülkesidir, kısacası halk refahı iliklerine kadar hissetmektedir.


İklim – Hangi Ülkeye Taşınmalıyım?

 #  Arkadaşlar çoğu insan bunu göz önünde bulundurmasa da iklim oldukça etkileyici bir faktör. Birçoğumuzun gözünde İngiltere tank gibi sağlam bir ülke olsa da İngiltere’ye taşınan Türkler genel olarak iklimden yana yakınırlar. Sürekli ama sürekli havanın kapalı olma durumu, bizim ülkenin iklimi cennet tarzı lafları türetmiştir.

 #  Başta kuzeydeki ülkerleri tercih edecekseniz şunu bilin ki gün ışığına daha az maruz kalacaksınız. Japonya gibi ülkeler oldukça yağışlı ve nemli ülkeler ancak olabildiğince yeşil bir ülkedir. ABD ise eyaletler çok büyük olduğu için her eyalet için ayrı araştırmanız gerekebilir, kimisi genel olarak yaz iken kimisi çok daha değişkendir.


Yaşam Kalitesi En İyi Ülkeler

 #  Şimdi uzun uzadıya tavsiye vermesi kolay birazcık da somut bilgiler paylaş diyebilirsiniz diye sizlere BAŞTA KENDİ HİS VE İLGİLERİME göre oluşturduğum yukarıdaki kriterleri oldukça yüksek olan birkaç ülke paylaşacağım. Buradaki ülkelerin hepsi birbirinden güzel, kaliteli ülkeler ancak şunu da unutmayın ortalama 20 25 tane ülke belki 30 40 tane şehir, yaşamaya değer ve oldukça yüksek refah değerine sahiptir burada yapmanız gereken şey; kendinize bu listeden bir ülke beğenmekten ziyade bir ön bilgi edinmeniz ve araştırmalarınızı o şekilde yapmanızdır.

 #  YouTube gibi platformları kullanarak deliler gibi o ülkede yaşayan insanları inceleyin. (Kendilerini Inflencer olarak adlandıran insanların yiyip içip gezdiği videolardan uzak durun yanıltıcı olabilir.) İmkanınız varsa turistlik bir ziyarette bulunun. Yabancı forumlara girip o ülke hakkında yazılanlara bakın, ekşi sözlüğe göz gezdirin. O ülke hakkındaki her şeyi öğrenmeye çaba gösterin.


Japonya #1 – Hangi Ülkeye Taşınmalıyım?

japonya-bayragi-hangi-ulkeye-tasinmaliyim

 #  Benim gözümde her anlamda 1. ülke Japonya’dır. Genel bazda bakıldığında yaşanabilir ülkeler listesinde ortalama 6. 7. sıradadır çünkü intihar oranları yüksektir ancak siz dışarıdan gelip Japonya’ya yerleşen bir insan olacağı için ben bu sorunu göz ardı ediyorum.

 #  Japonya’yı sevecek ve göç etmek isteyecek bir insanın başta en büyük sebebi kültür ve refah. Kültür seviyesi o kadar uç ve o kadar farklı ki arşa çıkmış durumda. Yiyecekler mi Japonya, Cıvıl cıvıl bir gece hayatı mı Japonya, kırsal, alabildiğince yeşillik ve anlayışlı insanlar mı Japonya…

 #  Japonya hakkındaki en büyük sorun uzak doğu ülkelerinde genel olarak yer alan çalışma ve mesai durumu. Japon halkı oldukça baskıcı ve uzun süreli çalışma saatleri nedeniyle başta kendi insanlarını bile depresyona sokmuş durumda zaten intihar oranlarının yüksek olma sebeplerinde birisi de bu, zaten Japonya’da yaşan Türklerin ortak tavsiyesi daha çok global şirketler ya da Yabancıların daha çok çalıştığı şirketleri tercih etmeniz yönünde. Hangi Ülkeye Taşınmalıyım? diye bir soru yönelttiğinizde kendinize bana göre en güzel ülkelerden biri.

Daha fazla bilgi için yazım okumanızı öneriyorum: Japonya Hakkında Bilgi: Birbirinden İlginç Bilgi 30+

Nüfuz: 126 Milyon

Yüz Ölçümü: 377.975 km²

Konuşulan Dil: Japonca

(Ayrıca Japonca Öğrenmek için şu iki yazıma göz atabilirsiniz Japonca Öğrenmek, Japonca En Çok Kullanılan Kelimeler)

2019 Ülkelere Göre Yaşam Kalitesi Listesi Sırası: 12

Ayrıca Japonya Vize Rehberi yazımı da okuyarak bu konuda önbilgi sahibi olabilirsiniz.


Amerika Birleşik Devletleri #2

abd-bayragi-yasamak-icin-en-iyi-ulkeler

 #  ABD dışarıda her ne kadar birçok ülkenin özgürlüğünü kısıtlasa da içeride dünyanın en özgür ülkesidir. Kendi aralarında “Don’t Judge Me (Beni yargılama)” gibi bir öz savunma geliştirmiştir. Her ne farklılık olursa olsun insanlar size saygı duyar ve bunu önemsemezler. Başta şunu söylemeliyim, oralarda Türk ve Müslüman düşmanlığı gibi şeyler medyanın bize yansıttığı gibi asla değil belki de 1.000.000’da 1 kadar doğrudur..

Nüfuz: 328 Milyon

Yüz Ölçümü: 9,8 milyon km²

Konuşulan Dil: İngilizce

(Ayrıca İngilizce Öğrenmek için şu yazılarıma göz atabilirsiniz; İngilizce Şarkı Dinleyerek İngilizce Öğrenmek, İngilizce Öğrenmek için İngilizce Şarkı Önerileri, İngilizce Öğrenmek İçin Dizi İzlemek)

2019 Ülkelere Göre Yaşam Kalitesi Listesi Sırası: 13


Finlandiya #3

finlandiya-bayragi-hangi-ulkeye-tasinmaliyim

 #  Gazi M. K. Atatürk’ün ilk okul müfredatına zorunlu kıldığı Beyaz Zambaklar Ülkesinde kitabını mutlaka okumanızı öneriyorum. Döneminde Kur’anı Kerim’den sonra en çok satan kitaptır. Finlandiya’ya aşık olacağınıze bahse varım. Zaten eğitim, mutluluk ve özgürlük gibi alanların sıralamasıyla yapılan listelerin hemen hemen hepsinde ilk 3’te yer alan bir ülkedir.

Nüfuz: 5.5 Milyon

Yüz Ölçümü: 338.455 km²

Konuşulan Dil: Fince, İsveççe

2019 Ülkelere Göre Yaşam Kalitesi Listesi Sırası: 11


Norveç #4 – Hangi Ülkeye Taşınmalıyım?

norvec-bayragi-hangi-ulkede-yasamaliyim

 #  Ortalama Türkiye kadar bir yüz ölçüm ancak 5.3 milyon nüfuz. İnsanlar alabildiğince kocaman yeşilliklerde ve doğal güzelliklerin içersinde yaşamaktan toplumsal sorunların getirdiği mutsuzluk, kavga gibi başta alt milletlerde yer alan sorunları tamamıyla aşmış durumdalar. Doğal güzellikler, eğitimli insanlar ve refah sizin için ön plandaysa tercinizi bu yönde yapmanızı öneriyorum. Zaten listemizde yer alan İsveç, İsviçre ve Slovenya gibi ülkelerin ortak yönü de genel olarak bu.

Nüfuz: 5.3 Milyon

Yüz Ölçümü: 385.207 km²

Konuşulan Dil: Norveççe

2019 Ülkelere Göre Yaşam Kalitesi Listesi Sırası: 4


İsveç #5

isvec-bayragi

 #  Norveç’e benzer nedenlerden önerdiğim bir ülke kendisi 2019 Yaşam Kalitesi en yüksek seçilmiş 1. ülkedir.

Nüfuz: 10 Milyon

Yüz Ölçümü: 450.295 km²

Konuşulan Dil: İsveççe

2019 Ülkelere Göre Yaşam Kalitesi Listesi Sırası: 1


İsviçre #6 – Hangi Ülkeye Taşınmalıyım?

isvicre-bayragi-hangi-ulkede-yasamaliyim

 #  Norveç’e benzer nedenlerden önerdiğim bir ülke kendisi 2019 Yaşam Kalitesi en yüksek seçilmiş 2. ülkedir.

Nüfuz: 8.5 Milyon

Yüz Ölçümü: 41.285 km²

Konuşulan Dil: Almanca, Romanşça, Fransızca, İtalyanca

2019 Ülkelere Göre Yaşam Kalitesi Listesi Sırası: 2


Avusturalya #7 – Hangi Ülkeye Taşınmalıyım?

avusturalya-bayragi

 #  Göç edenlere verebileceğim en büyük müjdelerden birisi ana dili İngilizcedir ve aynı zamanda 2019 Yaşam Kalitesi en yüksek seçilmiş 5. ülkedir. Olabildiğince güzel doğa alanları ve eğitimli insanlırıyla harika bir tercih olacaktır ancak şunu unutmamalısınız ki kendisi Japonya gibi Anayurt Türkiyeden oldukça uzaktadır.

Nüfuz: 25 Milyon

Yüz Ölçümü: 7.692.000 km²

Konuşulan Dil: İngilizce

(Ayrıca İngilizce Öğrenmek için şu yazılarıma göz atabilirsiniz; İngilizce Şarkı Dinleyerek İngilizce Öğrenmek, İngilizce Öğrenmek için İngilizce Şarkı Önerileri, İngilizce Öğrenmek İçin Dizi İzlemek)

2019 Ülkelere Göre Yaşam Kalitesi Listesi Sırası: 5


Kanada #8

kanada-bayragi-hangi-ulkede-yasamaliyim

 #  Ana dili ille ingilizce olsun yeni bir dil öğrenmek istemiyorum diyenler mutlaka göz atmalı. Ben Kanada’ya insanlarımız kadar yükselemiyorum ancak yine de listeye koymak zorunda hissettim kendimi, keza kendisi yeryüzündeki en gelişmiş hak, hukuk sahibi ülkelerdendir. Refahı oldukça yüksektir, el değmemiş güzellikleri insanın yüreğini kabartmaktadır.

 #  Peki, admin neden sen yükselemedin diye soracak olursanız, ben kış iklimi sevemiyorum arkadaşlar. Gündüzler kısa, daha çok karanlık ve kış hakim olan bir ülke ancak bu kesinlikle bir olumsuz özellik değil çünkü bizler özgür ve güçlü insanlarımız kendimiz için uygun ülkeler seçecek kadar donanımlı insanlarız. Kışı sevmezsek başka ülkeye bakarız, yazı sevmezsek başka ülkelere bakarız. Herkes Kanada’ya, Almanya’ya, Fransa’ya gitmek istiyor diye bu ülkelere gidersek hayal kırıklığına uğrarız..

Nüfuz: 37 Milyon

Yüz Ölçümü: 9,98 milyon km² (Dünyanın en büyük 2. ülkesi)

Konuşulan Dil: İngilizce

(Ayrıca İngilizce Öğrenmek için şu yazılarıma göz atabilirsiniz; İngilizce Şarkı Dinleyerek İngilizce Öğrenmek, İngilizce Öğrenmek için İngilizce Şarkı Önerileri, İngilizce Öğrenmek İçin Dizi İzlemek)

2019 Ülkelere Göre Yaşam Kalitesi Listesi Sırası: 18


Slovenya #9

slovenya-bayragi-hangi-ulkede-yasamaliyim

 #  İngiltere’de yaşayan annesi İngiliz babası Türk olan, doğma büyüme İngiliz olan bir abimizlle yaptığım bir söyleşide öğrenmiştim. 2019 Refah seviyesi en yüksek ülkeler listesini incelerken de listede ilk sıralarda görmem benim için Slovenya’nın yaşamaya değer bir ülke olduğunu doğruladı.

 #  Senin yerinde olsam İngiltere’ye özenmezdim Avrupa’da cennet gibi ülkeler var demişti. Eşi ve çocuklarıyla çıktığı bir haftasonu gezmesinde Slovenya’ya geldikten sonra giderken yüreği parçalanmış ve keşke senin yaşlarında olsaydım şu anda Slovenya’ya taşınmak için valizimi hazırlıyorum demişti. Bazı ülkeler ekonomik anlamda ses getirmese de sessiz sedasız kendi halkının mutluluğunu üst seviyede sağlamış durumunda, bir de cennet gibi doğal güzelliklere sahip olunca dondurmanın üstüne vişne koymak gibi bir şey oluyor.

Nüfuz: 2 Milyon

Yüz Ölçümü: 20.271 km2

Konuşulan Dil: Slovence

2019 Ülkelere Göre Yaşam Kalitesi Listesi Sırası: 15


Kendini dünya vatandaşı yapmaya karar vermiş ve Hangi Ülkeye Taşınmalıyım? sorusunu kendine soran insanlara yönelik hazırladığım bu yazının sonuna gelmiş bulunmaktayız. Dilerseniz yorum yaparak eksik ve kusurlu gördüğünüz yerlerin düzeltilmesinde yardımcı olabilirsiniz.

Eğer kendinizden şüpheleriniz varsa sizlere tavsiyem, Özgüven ve Başarı nedir? yazılarımı okumanız bu sayede başarının aslında sandığınız şey olmadığını anladıktan sonra kendinize “Hangi Ülkede Yaşamalıyım” diye, sorduğunuzda cesurca başarabileceğinizi bileceksiniz.

|SON.

kaynakça: wikipedia

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu