Yurt dışında çalışmak. Son zamanlarda herkesin dilinde ve gönlünde olan o şey.. Birim para cinsinde hesaplandığında o paranın alım gücü insanın başını döndürmektedir. Bu nedenle yurt dışında çalışmak 13 yaşındaki çocuktan 50 yaşındaki amcaya kadar herkesin dilinde.
# Teknolojinin aktif hayatımızın çoğunu oluşturduğu bu dönemlerde insanlar, kendilerini bir başka ülkenin kültürüne kaptırmaya ya da başka ülkelerdeki imkanları fark etmeye başladı. Bu da insanlarımızda yurt dışında çalışmak ya da yurt dışında yaşama isteği doğurmaya başladı.
# Herkesin kendine göre sebepleri olabiliyor, biliyorsunuz dünyada hiçbir ülke eşit siyasi seviyede, eşit ekonomik koşullarla ya da eşit güvenlik düzeyine sahip değil. Kimisi çok katı kurallara sahipken kimisi esnek kurallara sahip oluyor. Kimisinde çok çalışıp güzel bi hayat sürerken kimisinde çok çalışsanız da güzel bir hayat süremeyebiliyorsunuz. Kimisi güvenli, kimisi güvensiz.. Bu gibi birçok nedeni denkleme dahil ettiğimizde yurtdışında çalışmak isteyip yaşamanın oldukça haklı sebeplere dayandırabilineceğini görüyoruz.
Sadece TREND AKIMA kapılıp hayatınızın en büyük hatalarından birisini yapmamanız konusunda sizi uyarmam gerekiyor. Bunu yazımın geri kalanında belirttim sonuna kadar okursanız az çok sizler adına verdiğim tavsiyelerle aklınızda bir şeyler oluşturmayı planlıyorum.
Yurtdışında çalışmak ve yaşamak istiyorum ne dersin?
Yazımızın giriş bölümünde belirttiğimiz gibi. Sizleri destekleyemem ama olumsuz bir yaklaşımda da takılamam çünkü birçok nedeni var. Bunun için bazı nedenleri sıraladım kendiniz adına daha doğru kararları ancak bu şekilde verebilirsiniz.
Hangi Ülkede Çalışmak ve Yaşamak İstiyorsun? Yurt dışında çalışmak
Kendi kendinize hangi ülkede yaşamak istediğimi bilmiyorum yada hangi ülkede yaşamalıyım diye soruyorsanız. “Hangi Ülkeye Taşınmalıyım: Yaşam Kalitesi EN İYİ Ülkeler” yazıma da mutlaka göz atın zira o yazımı okuduktan sonra aklınızdaki tüm bu belirsizlikler ortadan kalkaca.
# Dünya üzerinde gezip görülüp üzerinizde hayranlık uyandıracak onlarca ülke var. Bunlardan birçoğuysa mutlu insanların yaşadığı, kaliteli eğitim aldığı, iyi bir ekonomik koşula sahip olduğu ülkeler. Saydığım nedenlerin yanı sıra hukuki açıdan çok adaletli olmaları da zaten saydığımız nedenlerin dayanağını oluşturuyor. Örnek vermeden hakkında konuşmadan olmaz. Yurt dışında çalışmak istiyorum diyen insanlarımızın en çok tercih ettiği birkaç ülke ve sebepleri:
Kanada
# Kanada kesinlikle YURTDIŞINDA ÇALIŞMAK İSTİYORUM, diyen insanlar adına ilk tercih. Kesinlikle felaket bir trend yakalamış durumda. Harika bir hukuki istikrar yakalamış olan kanada bunu epeyce iyi değerlendirip insanlara sosyal haklar ve özgürlükler konusunda sınırsız imtiyaz tanıyor. Günlük ortalama 6 ila 8 arasında çalışma saatleri ile insanların eşlerine, evlatlarına ve en çok da kendilerine zaman tanımalarına izin veriyor.
Harika kibar insanlarsa Kanada’yı YURT DIŞINDA ÇALIŞMAK İSTİYORUM diyen insanları kendine çeken ikinci etmen. Hani diyorlar ya siz çarpsanız bile dönüp sizden özür diliyorlar diye.
Soğuk iklimi insanlarda aynı etkiyi bıraktığına dair söylemler çok fazla, Türk insanı sıcaklığını bulamayabilirsiniz ama çokça Kanada soğuğu ve geyiğine maruz kalacaksınız.
Norveç
# Eşsiz doğal güzellik, her insan hayatının bir alanında gerek sosyal medya gerekse tablodaki bir resmin içersinde illaki Norveç’i görüp ansızın Maşallah çekmiştir. Kışın ayrı baharda ayrı güzelliği olan bu ülke, yüz ölçümüne göre oldukça az insanı barındırmasıyla oldukça fazla bakir doğal güzelliğe ev sahipliği yapıyor. Heidi gibi animeler hepimize şöyle doğayla iç içe yaşamalık bir yere taşınsam insanları az olsa ama öz olsa dedirtmiştir. Hah işte orası Norveç..
Ek olarak insanlar kendi dallarından topladığı meyveleri masanın üstüne koyup ücretlerini kenarlarına yazıp işlerine gidiyor ve neredeyse hiçbir insan da o meyveleri çalmaya tenezzül etmiyor. Paralarını masanın kenarına bırakıp meyvelerini alıp gidiyorlar. İşte o şekilde insanlarına güven olan bir ülke.
ABD
# Amerika Birleşik Devletleri, bir alanda en olabilmek için galiba gitmeniz ve orada kendinizi geliştirmeniz gereken tek ülke. Bakıyorsunuz Nobel ödülü alan sayın Aziz Sancar dahi eğitimlerinin geri kalanını orada almış ve çalışmalarını orada sürdürmüş.
Kendinize bir hayat kurma sürecinde belki de gidip yerleşmenin en zor olduğu ülkelerden birisi sayılabilir ancak yurtdışında çalışmak istiyorumdan ziyade yurt dışında okumak ya da yurt dışında kendimi geliştirmek istiyorum diyen insanların listesindeki ülkeler arasında mutlaka ama mutlaka ilk 5 de olduğuna eminim.
Almanya
# Almanya, hani bir söz vardır ya Türk gibi başla Alman gibi bitir diye. Son zamanlarda değil de yurt dışına çalışmak için giden insanların ya da yurt dışında çalışmak, yaşamak istiyorum diyen insanların çok uzun zamandır tercihi. Şu anda giden insanların çoğunu dahi geçmişte Almanya’ya gidip yerleşmiş akrabaları vasıtasıyla giden insanlar oluşturuyor.
Tanıştığım ve yeni mezun olup zorunlu görevini yapan bir doktor mobil programlarla Almanca öğrenmeye çalışıyordu, kendisi için yeterli parayı biriktirmiş, dilini öğrendikten sonra prosedürleri halledip doktorluğunu Almanya da yapmak istiyordu. Meslek fark etmeksizin her insanın gitmek istediği ülkelerden biri.
Hollanda
# Almanya ile aynı kategoriye koysak yanlış olmayabilir. Yurtdışında çalışmak istiyorum diyen insanlar sadece günümüzde yoktu ve gelecekte de olacaktırlar ve bu şekilde geçmişte bir çok insanımız yurtdışında çalışmak amacıyla avrupanın üretim konusunda başarılı ülkelerine yerleşmişler. Hollanda’sı Belçika’sı ve Almanya’sı bu konuda başı çeken ülkeler.
Belçika
# Hollanda ve Almanya da ki duruma benzer durumlar.
Avusturya
# Avusturya’yı Hollanda, Almanya ve Belçika ile birlikte anmadım ancak coğrafi olarak bile incelendiğinde sebepleri ortada denebilir. Hepsi dipdibe ülkeler ve zamanında yurt dışında çalışmak amacıyla gelen gurbetçi vatandaşlarımız vasıtasıyla gidip çalışmak ve yaşamak şeklinde oldukça tercih ediliyor.
Japonya ve Kore
# Japonya ve Kore bu listeye dahil edilecek ülkeler değiller ancak kesinlikle trendleri takip edip araştırma yapmadan ülke seçmenizin yanlışlığını anlatmak amacıyla önyargılarınızı kırmak amacıyla yazıyorum. Uzak doğu ülkelerini genelde insanlarımız, ne bulsalar yiyorlar yaa.. Şeklinde anlatsa da o şekilde olmadığını bilmenizi isterim.
İnsanlar yurt dışında çalışmak istiyorum ama…. Şeklinde cümleler kuruyor hangi ülke dediğim anda Almanya Amerika diye cümleye başlıyor, hani ülkelerin kültürleri, coğrafi konumları hakkında sorular sorulduğunda genelde yanıtları en fazla ne farklı olabilir ki o kadar Türk yaşıyor şeklinde oluyor.
Konuşmamız sırasında kibar insanlar olsun, ekonomik olarak rahat yaşayayım. Hukuk ve adalet benim için önemli diyorlar ancak uzak doğudaki ülkeleri göz ardı edip yurt dışında çalışmak isteyen 10 insandan 8’inin istediği yerleri söylüyorlar. Bu trende kapılıp ileride mutsuz olmanızı engellemek amacıyla sizlerden Japonya ve Kore gibi ülkeleri araştırarak başlamanızı tavsiye ediyorum.
Hatta uzunca zamandır Japonya ve Kore’ye ilgi duyuyorsanız alttaki yazılara göz atabilirsiniz:
Yurt Dışında Çalışmak İstiyorum – Bunun Zorlukları Neler?
Yabancı dil – Yurt Dışında Çalışmak ve zorlukları
# Evet, yurtdışında çalışmak ve yaşamak istiyorsun ama bunun için elde hiçbir şey bile olmasa gerekli tek şey İngilizce. Belki 2. Yabancı diliniz yoktur. Belki üniversite mezunu değilsinizdir belki de gerekli aşamalar için yeterince paranız yoktur, bunların hepsinin bir çözümünü bulsanız bile İngilizceniz yoksa ki 2. Yabancı diliniz olmadığını varsayarsak, başka bir ülkede yaşamak hayali imkansız. Eğer doğrudan kendinize bir ülke belirlemediyseniz bu hayalin ilk adımını İngilizce öğrenmeye başlayarak atın.
İkinci Yabancı dil – Yurt Dışında Çalışmak ve zorlukları
# İkinci yabancı dile gerek yok ki İngilizce biliyorsam diye düşünebilirsiniz ancak inanın bana bir ülkede yaşamak için o ülkenin resmi dilini öğrenmek zorundasınız. Gerek şu an hemen başlayarak gerekse gitme durumunuzu varsayarsak kurslar ile ilgili ülkede öğrenmelisiniz. Şunu unutmayın ana dili İngilizce olmayan bir ülkeye gittiğiniz anda yerel halkın konuştuğu dili bilmezseniz hayatın çok önemli bir bölümünü kaçırırsınız.
Aile özlemi – Yurt Dışında Çalışmak ve zorlukları
# Geldik psikolojik yıkımlara… Buradan sonrası için tamamen önemli olan şey NE DÜŞÜNDÜĞÜNÜZ, NE İSTEDİĞİNİZ. Belki hayallerinizin ülkesinde çalışıp yaşama kararı aldınız, ancak geride illaki bir şeyler bırakacaksınız. Bir teknede bir sahilde dümdüz durduğunuzu düşünün ipi çözüyorsunuz, yelkenleri açtınız ve önünüze bakmaya başladınız artık geride bıraktığınız şeylere üzülmeyi bırakıp ileride sizleri nelerin beklediğini düşünüp bunlar için sabırsızlık duymalısınız.
Hayata 0’dan başlıyorsun – Yurt Dışında Çalışmak ve zorlukları
# Dediğim gibi bunlar tamamen psikolojik ve kafa da biten şeyler. Yurt dışında çalışmak istiyorum, şu ülkede yaşamak benim hayalim, diyen bir insan kendine yeni bir hayat kurarken üzülmemeli, zorlanacak bu kesin ama üzülmemeli…
Tanımadığınız insan çokluğu – Yurt Dışında Çalışmak ve zorlukları
# Tanımadığınız insan çokluğu ya da tanıdığınız insan azlığı… Bunu değerlendirmek size kalmış, burada Polyanacılık oynayamayacağım, kolay olsa herkes yapardı. Düşün, araştır, karar ver ve uygula. Acaba yurt dışında çalışsam mı? Deyip bir adım ilerlemeden vazgeçme.
Öğrenecek tonla şey var – Yurt Dışında Çalışmak ve zorlukları
# Öğrenecek tonla şey var, 2. Yabancı dil, yepyeni ülke haliyle yepyeni şehirler, ilçeler, sokaklar, insanlar, kültür falan filan falan filan… Hemen bardağın dolu kısmından bakın.! Öğrenecek tonla şey var ve gerçekten de bu çok gizemli..
İlk anda istediğiniz işi yapamamak ve kazancı kazanamamak – Yurt Dışında Çalışmak ve zorlukları
# Özellikle bunu çok gelişmiş ülkelere gerek dil gerek yüksek lisans öğrencisi olarak giden insanlarda görüyorum. Adam mühendis vb. bir meslek sahibi oluyor belirli bir birikimini, İngilizcesini kullanarak burada dil veya yüksek lisans, doktoraya falan kaydoluyor. Eğitimi sürecince de haliyle mühendis olarak iş bulamıyor ya da yüksek maaşlı itibarlı bir meslek. Bu noktada pek çok pes eden insan tanıdım, ayağınıza taş değdi diye koskoca hayalinizi çöpe atmayın. Kötü günler her zaman biter.
Yalnızlık hissiyatı – Yurt Dışında Çalışmak ve zorlukları
# Başlarda olabilir ama geçici bir şey çok takıp gerçekten yalnız kalmamak lazım.
İklim – Yurt Dışında Çalışmak ve zorlukları
# Dünyadaki birçok ülkede Türkiyedeki gibi dört iklim dahi yaşanmazken, araştırmayan insanlar bunun bile bu şekilde olduğunu bilmiyorlar. En basidinden İngiltere’ye giden Türkler sürekli kapalı hava ve yağmurlu havadan şikayet ediyorlar. Halbuki sene 2021 ve bunlar sadece birkaç dakikada elde edilebilecek bilgiler.
Yurt Dışında Çalışmak ve Yaşamak istiyorum Tavsiyelerin Nelerdir?
Peki, Beni Neden İşe Alsınlar?
# Kime Türkiye’den bir Türk çıksın gelsin onu işe alayım, yüksek maaş vereyim falan demiyor. Özellikle de ilk anda istediğiniz işi yapamamak ve kazancı kazanamamak yazımızda belirttiğimiz gibi ilk anda da iş bulma süreci biraz zorlu geçiyor. O yüzden sürekli kendinize bunu sorun ve henüz gitmeye başlamadan bu konuda kendinizi geliştirin. Yiğenim iyi hoş Kanadaya gidicen de sen kim naspın diyen dayıların sorduğu o gaddarca soruyu kendinize sorun ve bu sorunun cevabını hazırlamaya çalışın.
İngilizce bir CV oluşturmanız da önemli.
Para Para Para – Varlığın Bir Dert Yokluğun Yara
# Varlığın bir dert demişken Türkiye de kur ortada, haliyle varlığı bizde dert oluşturamıyor ki genelde olmuyor. Bu yüzden her bir kuruş önemlidir arkadaşlar. Biliyorum biraz can sıkıcı olacak ama. Sigaranızı bırakıp belki aburcubur alışkanlığınızı kesip daha lüx restorantlardan daha az lüx bir yerlarde yemek yemeye başlamanız gerekebilir. Özellikle dar gelirliyseniz daha da çok kısmanız gerekebilir. İhtiyaçlarınızı ayırıp keyiflerinizden kestiğiniz her bir kuruş ileride şükretmenize neden olacaktır.
Biraz kısa geçmişim gibi olabilir ama siz de biliyorsunuz ki en uğraştırıcı en zor yanı bu sayılır.
Yabancı Bir Eş Bulmak
# Olmuyor, olmuyor. Yüksek lisans paraları az çok ortada 2.000 – 3.000 dolarlardan başlıyor. Gitsem de dil yok tanıdık yok çalışamam, hani bir türlü olmuyor diyorsanız ama gene de yurt dışında yaşamak benim için hayati diyorsanız belki de bu yolu düşünmelisiniz.
Lütfen bunu burada benden beklemeyin ne geçmişte ne de şimdi eş bulma, evlendirme gibi hizmetler vermedim.
Kendini sev kendine güven
Bir hikaye okumuştum;
Çok yüksek bir yere çıkmak için yarışan kurbağaları anlatıyordu. Yarış başladığı andan itibaren tezahüratlar şiddetlenmişti seyirciler; yapamazsın, edemezsin gibi klasik Türk amcalarına özgü sözlere başlamışlardı. Neyse kısa bir süre ardından kurbağalar birer birer pes edip bırakıyorlarda, sadece bir tane kurbağa tepeye varmayı başarmıştı, bir kurbağa ona yaklaşıp nasıl başardın? diye sordu ama bir türlü cevap vermiyordu ve nedeni kısa zaman içersinde ortaya çıktı ki kurbağa sağırmış. -Burak Büyükdemir
# Bu hikaye aslında hayatın her alanında karşınıza çıkacak şeyleri ve mücadele yöntemini gösteriyor. İster sizi en çok seven ister en az seven ama her insan karınca kararınca ortaya bir laf atıyor. Bu laflar umudunuzu da kırmasın sizi göklere de çıkarmasın çünkü başarırsanız da kendinize başarısız olursanız da kendinize çok fazla tekrar olacak ama olay KAFADA bitiyor. Karar al, kararına güven.
Güçlü ol, sen buraya ayağına taş değdiğinde dönmek için gelmedin
# Kimi insanlar gördüm gurbete adım atıyor ve gördüğü ilk Türk’e sonsuz güvenle bağlanıp dolandırılıyor. Kimi insanlar gördüm akademisyenliğini bırakıp Kanada’ya yerleşip Yunan restorantında garsonluk yapıyor ama tanıdığım bu insanlar ilk uçağa atlayıp Türkiye’ye dönmüyorlar. Dönen insanlarsa genelde yazımızda sık sık belirttiğim TREND GÖÇ AKIMINA kapılıp, Almanya da hayat çok kolay diyolla zaten Türk çok Almanca İngiliççe hiçbir şeye gerek yok gibi tamamen kulaktan duyma laflarla göç kararı alıp hüsrana uğruyor.
Burada verdiğiniz karar belki hayatın başı ve sonu değil ama çok büyük emekler sonunda ortaya çıkacak bir şey. Denklemin bilinmeyenlerini terazinin kefelerine koyun bakalım hangi taraf ağır basacak ama sizden tek ricam doğru araştırıp çok titiz davranmanız.
Yurtdışında … Mesleği ile Çalışmak
# Yok yurtdışında hemşire olarak çalışmak, yok yurt dışında mühendis olarak çalışmak, yok yurt dışında teknisyen olarak çalışmak… gibi birsürü soru alıyorum ama bunları tek tek bunları incelemek yerine daha çok yurt dışında çalışmanın olumlu olumsuz yanlarına değinerek esasında gitmek veya gitmeyi düşünen herkesi hedef alarak bir yazı yazmanın daha doğru olduğunu düşündüm.
# Bu arada biraz araştırma yaptım birçok yazar çok olumsuz tavır almış, bazılarıysa çok olumlu. Gidin gidin durmayın dolar bile olmuş şu kadarla başlayan basma kalıp cümleler kullanıyor. Arkadaşlar, doğup büyüdüğü ve ömrü boyunca maruz kaldığı kültürü bırakıp belki tamamen ters bir yere gidiyorsunuz elbette düşüneceksiniz ve arada kalacaksınız bazen uykunuz kaçacak bunlar normal şeyler, doğru bilgilere ulaşmak önemli.
Bilgi güçtür paylaştıkça çoğalır prensipleriyle yorumlarda bilgi birikiminizi paylaşabilirsiniz
Yurt dışına gitmek istiyorum ve yurt dışında yaşamak istiyorum adlı konulara değindiğim yazının sonuna geldik. Yer yer yurt dışında çalışmanın zorluklarına, bazen de güzel yanlarına değindim. Eksik ve kusurlu gördüğünüz yerleri bana yorum alanıyla veya iletişim bölümüyle yazarsanız mutlu olurum. Bilgi güçtür paylaştıkça çoğalır prensipleriyle yorumlarda bilgi birikiminizi paylaşabilirsiniz.